Biznis, Lifestyle, Politika

BLOG GOST: TOMA FILA

blog-gost-toma-fila

 

Da je advokatura više od same profesije, uverila sam se više puta. Između ostalog, ona je i način razmišljanja. Sagovornik na tu temu nedavno mi je bio poznati srpski advokat Toma Fila, koji je u  Novom Sadu  promovisao knjigu “Završna reč”

Završnu reč poslu kojim se bavio ceo život dao je 2014. godine,  izlazeći iz Suda za ratne zločine u Hagu nakon što je četvorici bivših funkcionera Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije izrečena presuda.

Tokom susreta, osvrnuli smo se na sam početak karijere.

Imajući u vidu da mu je otac Filota bio poznati advokat, u neku ruku je i logično sinovljevo interesovanje za krivično pravo. Nekoliko decenija, predstavljali su vodeću kancelariju na prostoru nekadašnje Jugoslavije u domenu odbrane okrivljenih za krivična dela. 

NAJTEŽE JE BRANITI ČOVEKA KOJI NIJE KRIV, NAJGORE ONOG KOJI JESTE

Jovanka Broz, Slobodan Milošević, Goran Hadžić, Borka Vučić -neka su od poznatijih imena klijenata Kancelarije. 

– Osamdesetih godina prošlog veka,  Jovanka Broz došla je kod mog oca i rekla: “Tito mi je kazao da dođem, ukoliko bude bilo potrebe za advokatom”.

 

 

CITIRAĆU PRIČU O LIČANIMA: “SREĆNA JE JOVANKA BROZ, PAMETAN JE NIKOLA TESLA, A OSTALI SU – OSTALI”

Nakon očeve smrti pitala je da li može da ima poverenje u njega. Kazao je da može ali da sve ima svoju cenu.

“Koja je vaša”? – pitala ga je.

“Ova kafa”- odgovara.

I DANAS TVRDIM DA JE  HAŠKI TRIBUNAL NEOZBILJAN I PRISTRASAN, ZA TO IMAM I ARGUMENTE 

– Prvi sam srpski advokat koji je angažovan odmah po osnivanju Haškog Tribunala. U Sudu nikada nisam lagao, ali jesam prećutao. Svakom optuženom, davali su šansu da sarađuje sa tužiocem kako bi lakše izašli iz pritvora.  Garantovali su da sve ono što izgovaraju, može biti iskorišćeno samo protiv njih samih. Ne i drugih. U slučaju kosovske grupe nije bilo tako, čak su osporili sopstvenu odluku Suda. Kako mogu poštovati takvu instituciju?- pita se. Mišljenja sam da imaju zadatak da “pokriju” teritoriju i za svaki segment nekog okrive. U toku je suđenje  Stanišiću i Simatoviću. Pošto je Goran Hadžić preminuo, za Vukovar neko mora da odgovara. Ne postoji groznije od tog Suda. Nedostaje mi poneka reč- Fila polako završava priču o Hagu. Kada dođe advokat iz Amerike i kaže da je bio branilac 5-6 ubistava, bivalo mi je smešno jer sam ih  imao oko 1000. 

NEMOJTE SE BAVITI PROFESIJOM KOJA VAS NE RADUJE

Za sam kraj, jedan od najpoznatijih srpskih advokata savetuje mlađe kolege na sledeći način:

– Ako vam se vide emocije, gotovi ste. Pogledajte glumce i učite od njih. Morate čitati, mnogo znanja ima u knjigama (Dostojevskog). Ponašanje u sudnici mora biti primereno a govor tela usaglašen sa onim što izgovarate.  

Mogla bih reći da su prethodne rečenice zasigurno i smernice za život, jer društvo od svih nas to očekuje. ..

Toma Fila i dalje je aktivan u svojoj kancelariji u Beogradu. Kaže da će uvek  pomoći u rešavanju sporova, ali ulazak u sudnicu više ne planira…

Foto:TheBlog, Pixabay, Profimedia

Podeli:
error: Content is protected !!