Moda

DIOR: KOPIRALI RUMUNSKU NARODNU NOŠNJU BIHOR

dior-kopirali-rumunsku-narodnu-nosnju-bihor

 

Modna imperija Kristijana Diora prethodnih meseci bila je na meti kritičara-zbog plagijata. I to nije ništa novo imajući u vidu manjak inspiracije a “višak” želje za profitom

Poslednji u nizu bili su komadi kaputa i prsluka čije kreacije neodoljivo podsećaju na rumunsku narodnu nošnju. U pitanju je garderoba čija cena prelazi desetine hiljada USD. Jarke boje i dezeni su gotovo identični onima koji se kreiraju u regiji Bihor.

 

DIOR NIJE PRVA MODNA KUĆA KOJA PLAGIRA TRADICIONALNU NOŠNJU NARODA ŠIROM SVETA. LUJ VITON I VALENTINO URADILI SU ISTO

 

U ČEMU JE ZAPRAVO PROBLEM?

U Bihoru ističu da nije fer koristiti narodnu tradiciju i predstaviti je kao deo najnovije kolekcije modnih kuća širom sveta.

Bilo bi sasvim u redu da, ukoliko im se već ne vraća deo novca za krađu svojine,  u promotivne aktivnosti bude pomenuto da je u pitanju rumunska narodna nošnja. Na taj način, bile bi afirmisane rukotvorine odnosno stari zanat ove zemlje koji je u izumiranju.

Rumunski modni časopis Beau Monde odlučio je da stane na put onima koji plagiraju rumunsku narodnu nošnju, te je uz pomoć lokalnih zanatlija pokrenuo modnu liniju Bihor Couture.

Bihor Couture je definitivno bio atrakcija Fashion Week-a u Parizu. Kako kaže jedna od učesnica, uopšte joj nije bilo hladno za razliku od ostalih učesnica manifestacije. To duguje činjenici da su u pitanju isključivo prirodni materijali od kojih je izrađena autentična garderoba.

Foto: FB/La blouse roumaine

Podeli:
error: Content is protected !!