Priroda

ŠAFRAN-NAJSKUPLJI ZAČIN NA SVETU

najskuplji-zacin-na-svetu-je

Savremeno doba povlači sa sobom sve veći broj depresivnih i anksioznih stanja kod ljudi širom sveta. Međutim, šafran ima daleko širu upotrebu.

 Da biljke imaju neverovatan učinak u rešavanju brojnih zdravstvenih problema, to znamo odavno. Ono što je dobro jeste da se sve više okrećemo konzumiranju prirodnih preparata u svrhu prevencije ali i lečenja određenih stanja.

NAJVEĆE PLANTAŽE U IRANU

Dobija se iz tučka cveta, svaka biljka ih ima samo tri. Raste u brdsko-planinskim predelima i četinarskim šumama ali i livadama gde ima dosta sunca. Korisni deo biljke nalazi se u njenom centralnom delu cveta. Koren šafrana obiluje jedinjenjima skroba.

Bogat je krocinom i safranalom na osnovu kojeg je biljka i dobila naziv. Za kilogram začina neophodno je sakupiti čak 80.000 cvetova šafrana.  Iako pod sankcijama, Iran je i dalje područje odakle dolazi najveća količina ovog cveta.

U Afganistanu uzgoj šafrana takođe igra značajnu ulogu. Vlada te zemlje novčanim sredstvima podstiče  uzgoj biljke čiji kilogram košta od 1000 do 4000 dolara.

Pored depresije, prah šafrana dobar je lek protiv nesanice, PMS-a, arteroskleroze, i drugih zdravstvenih problema. Koristi se i u kozmetičkoj industriji za pravljenje krema.

Kako mu cena na tržištu raste, pojavili su se i lažni začini šafrana kojima se dodaje kukuruzna svila. 

Foto:Pixabay

Podeli:
Tags:
error: Content is protected !!