TOMA FILA: U SUDNICU NIKAD VIŠE

Da je advokatura više od same profesije, uverila sam se više puta. Između ostalog, ona je i način razmišljanja. Sagovornik na tu temu nedavno mi je bio poznati srpski advokat Toma Fila, koji je u  Novom Sadu,  promovisao knjigu “Završna reč” 
toma-fila-u-sudnicu-nikad-vise

Završnu reč poslu kojim se bavio ceo život dao je 2014. godine,  izlazeći iz Suda za ratne zločine u Hagu nakon što je četvorici bivših funkcionera Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije izrečena presuda.

Tokom susreta, osvrnuli smo se na sam početak karijere.

Imajući u vidu da mu je otac Filota bio poznati advokat, u neku ruku je i logično sinovljevo interesovanje za krivično pravo. Nekoliko decenija, predstavljali su vodeću kancelariju na prostoru nekadašnje Jugoslavije u domenu odbrane okrivljenih za krivična dela. 

NAJTEŽE JE BRANITI ČOVEKA KOJI NIJE KRIV, NAJGORE ONOG KOJI JESTE

Jovanka Broz, Slobodan Milošević, Goran Hadžić, Borka Vučić -neka su od poznatijih imena klijenata Kancelarije. 

– Osamdesetih godina prošlog veka,  Jovanka Broz došla je kod mog oca i rekla: “Tito mi je kazao da dođem, ukoliko bude bilo potrebe za advokatom”.

 

 

CITIRAĆU PRIČU O LIČANIMA: “SREĆNA JE JOVANKA BROZ, PAMETAN JE NIKOLA TESLA, A OSTALI SU – OSTALI”

Nakon očeve smrti pitala je da li može da ima poverenje u njega. Kazao je da može ali da sve ima svoju cenu.

“Koja je vaša”? – pitala ga je.

“Ova kafa”- odgovara.

 

I DANAS TVRDIM DA JE  HAŠKI TRIBUNAL NEOZBILJAN I PRISTRASAN, ZA TO IMAM I ARGUMENTE 

– Prvi sam srpski advokat koji je angažovan odmah po osnivanju Haškog Tribunala. U Sudu nikada nisam lagao, ali jesam prećutao. Svakom optuženom, davali su šansu da sarađuje sa tužiocem kako bi lakše izašli iz pritvora.  Garantovali su da sve ono što izgovaraju, može biti iskorišćeno samo protiv njih samih. Ne i drugih. U slučaju kosovske grupe nije bilo tako, čak su osporili sopstvenu odluku Suda. Kako mogu poštovati takvu instituciju?- pita se. Mišljenja sam da imaju zadatak da “pokriju” teritoriju i za svaki segment nekog okrive. U toku je suđenje  Stanišiću i Simatoviću. Pošto je Goran Hadžić preminuo, za Vukovar neko mora da odgovara. Ne postoji groznije od tog Suda. Nedostaje mi poneka reč- Fila polako završava priču o Hagu. Kada dođe advokat iz Amerike i kaže da je bio branilac 5-6 ubistava, bivalo mi je smešno jer sam ih  imao oko 1000. 

NEMOJTE SE BAVITI PROFESIJOM KOJA VAS NE RADUJE

Za sam kraj, jedan od najpoznatijih srpskih advokata savetuje mlađe kolege na sledeći način:

– Ako vam se vide emocije, gotovi ste. Pogledajte glumce i učite od njih. Morate čitati, mnogo znanja ima u knjigama (Dostojevskog). Ponašanje u sudnici mora biti primereno a govor tela usaglašen sa onim što izgovarate.  

Mogla bih reći da su prethodne rečenice zasigurno i smernice za život, jer društvo od svih nas to očekuje. ..

Toma Fila i dalje je aktivan u svojoj kancelariji u Beogradu. Kaže da će uvek  pomoći u rešavanju sporova, ali ulazak u sudnicu više ne planira…

Foto:TheBlog, Pixabay, Profimedia

OD PREDSEDNIKA DO PASTIRA

Mahmud  Sabordžijan rođen je 28. oktobra 1956. godine u Aradanu, Islamska Republika Iran. Zbog ne baš adekvatnog prevoda prezimena (najniži rang zanimanja koji se bavi tkanjem tepiha), otac se odlučio za promenu koja zvuči mnogo bolje: sledbenik Muhameda. Baš na tome će se zasnivati karijera budućeg predsednika, 4. po redu svetske sile po rezervama gasa. 

Muškoj populaciji uvodi pravilo nošenja brade i dugih rukava, organizuje obeležavanje Ramazana na velikim prostorima. 

SKLONOST POLITICI

Iz Aradana, porodica se seli u Teheran. Bio je četvrto od sedmoro dece. Otac mu je bio kovač.80- ih godina prošlog veka, učestvuje na protestima protiv Iraka. Tada zapravo počinje njegova politička karijera.

Mlađani Mahmud, počeo je studije na Univerzitetu za nauku i tehnologiju gde je doktorirao 1997. godine. Već 2003. godine postaje gradonačelnik Teherana. Uvodi tzv. kulturološke restrikcije- zatvara restorane sa “zapadnom hranom”, skida bilborde sa njihovim reklamama. 

SKROMNO, SKROMNIJE, AHMADINEDŽAD

Predsednik Irana bio je u dva mandata, od 2005.- 2013. godine. Njegov moto bio je: ” We can do it “. Predstavio se kao neko iz naroda, i ta retorika pomogla mu je u ostvarivanju ciljeva. Njegov protivkandidat bio je Hašem Rafsajani, kojeg je opisivao  kao bogataša, korupcionaša. Mahmmud ga je prešišao sa 10 miliona glasova. 

Opisivali su ga kao izuzetno pametnog, harizmatičnog, pričljivog lidera  otvorenog pogleda na svet. Tako je dozvolio ženama da učestvuju na sportskim takmičenjima. Samom sebi uveo je pravilo oblačenja koje nije striktno.

No, nije u pitanju ni samo retorika već način života koji je vodio tokom mandata. Postavši predsednik, imao je želju da sa suprugom, koja je profestorka Univerziteta, 2 sina i ćerkom ostane da živi u svojoj kući. Iz bezbednosnih razloga ipak su se preselili u predsedničku palatu. Njegovi saradnici kažu da je najpre iz kuće izbacio sav luksuz, ponajviše nameštaj. Zamenio ga je skromnijim. 

Ni prevozno sredstvo  kojim je leteo nije ostao pošteđeno, pa je umesto predsedničkog,  koristio kargo avion. Na posao je dolazio autobusom.

Međutim, njegov reizbor doveden je u pitanje i ostalo misterija. Smatra se da je varao sa brojem dobijenih glasova.

IRANSKI NUKLEARNI PROGRAM

Počeo je 50-ih godina prošlog veka u cilju razvoja nuklearne tehnologije. Nakon određenog vremena je prekinut jer se smatralo da je to “đavolja tehnologija”. Izrael je optužio Iran da radi na razvoju nuklearnog oružja. Nakon Izarela, SAD su uradile isto. Usledio je odgovor Irana da su u pitanju nuklearni generatori koji bi u značajnoj meri uticali na ekonomski oporavak. Postrojenja se nalaze na nekoliko lokacija u Iranu.

SAD i Izrael se od početka najviše protive nuklearnom programu. 

ŽESTOKO KRITIKOVAO SAD I IZRAEL

Zbog te činjenice, država kojom je rukovodio bila je izložena sankcijama UN. Usledile su rezolucije, embargo. Njegovi saradnici kažu da je bio jedini političar koji je javno govorio o tome. Smatrao je da Palestina treba da bude nezavisna država.

OPTUŽBE

Sve je počelo protestima protiv vlasti. Zemlja je postala izolovanija od sveta. Ubistvo devojke pod imenom Neda Aga-Soltan  objavljeno je u javnosti i taj čin mogao bi se protumačiti kao jedan od povoda za još dublji pad zemlje. Ahmadinedžad je optužen za kršenje ljudskih prava.

Na vlasti ga je nasledio umereni Hasan Rohani. Međutim, najnovije američke sancije Iranu  ne daju puno prostora za saradnju. On je nedavno izjavio da je,  Iran  “uvek bio za pregovore”, ali SAD moraju da dokažu svoje dobre namere.

Američki Fox News objavio je par zanimljivih činjenica o Ahmadinedžadu:

Kada odseda u hotelu, traži da njegova soba ne bude sa velikim krevetom, zato što ne voli da spava na krevetu, nego na podu, na dušeku ispod ćebeta.

 „Kada ujutro pogledate u ogledalo, šta kažete sebi? U ogledalu vidim čoveka i kažem mu: „Zapamti, ti nisi ništa više do običan sluga“

Kada je prvi put ušao u predsednički kabinet, Ahmadinežad je začudio mnoge time što je skupe iranske (persijske) tepihe dao kao prilog jednoj od teheranskih džamija, zamenivši ih običnim, jeftinim tepisima.

Živi od plate univerzitetskog profesora u iznosu od 250 dolara mesečno

Kada je postao predsednik, podneo je izveštaj o svojoj imovini: automobil Pežo 504 -1977. godište i mala stara kuća u jednom od najsiromašnijih delova Teherana, nasleđena od oca pre 40 godina.

 

Jedna od stvari koje su zapanjile administrativno osoblje bila je torba sa kojom je predsednik dolazio svaki dan. U njoj se nalazio njegov doručak, koji mu je pripremala žena: nekoliko sendviča ili hleb sa maslinovim uljem i sir.

Često pomaže čistačima ulica u delovima grada gde živi i radi.

Tokom njegovog mandata, svaki novi ministar je morao da potpiše dokument sa više tačaka, između ostalog da će ostati siromašan i da će njegovi računi i računi njegovih rođaka biti proveravani

On čak nije ni primao predsedničku platu, što je objašnjavao time da čitavo bogatstvo treba da pripada naciji, a on ga štiti.

Ahmadinedžad danas čuva ovce i kako sam kaže, uživa.

Šta treba znati o Iranu, ukoliko se spremate na put?

https://www.lonelyplanet.com/iran

Foto:Getty, Al Jazeera

error: Content is protected !!