UVEK ISTA DILEMA:ŠTA PONETI NA PUT?

Volim putovanja, verovatno kao i većina vas. Međutim, pored odabira destinacije, društva i psihološke pripreme na ono što nas tamo  čeka, nekoliko dana posvećujemo organizaciji sadržaja koji se nalazi u koferu

To je, čini mi se, najveći deo posla imajući u obzir dobro poznatu rečenicu:  Da li sam sve poneo/la?

Pre nekoliko godina,  svojeručno sam napisala spisak neophodnih stvari za prolećni, letnji i zimski odmor. Zimski je najduži obzirom na rekvizite koje nosim na skijanje, letnji je imanje gabaritni, dok je prolećni najjednostavniji jer nema opreme za sport. U osnovi svega, nalaze se uglavnom iste stvarčice koje sam koncipirala u četiri celine.

LIČNE STVARI, KOZMETIKA, GARDEROBA, AKSESOARI

Ukoliko se desi da ipak nešto zaboravim, istu stvar mogu kupiti u mestu boravka i to je nešto što me teši u trenucima preterane brige. Međutim, da li uvek tako? Kada malo bolje razmislim, adekvatan jastuk ili Arena čepovi za uši nisu uvek dostupni 🙁   Nije reklama za plivački brend, ali od njih bolji ne postoje.

U lične stvari spadaju pre svega dokumenta, novac ili kreditne kartice, mobilni telefon, tablet, knjiga, foto aparat sa 2 baterije, naočare za vid i sunce, peškiri, lekovi, polisa osiguranja. Gore pomenuti jastuk za spavanje je must-have stvar za mene kao sigurica da će odmor biti ono što jeste u pravom smislu te reči. 

Kozmetika za negu i higijenu je nešto čemu treba posvetiti  pažnju jer, na primer određene kreme koje koristimo u Srbiji ne mogu se kupiti u inostranstvu. Kopija ima, ali original je nešto sasvim drugo. Sve ostalo, lako se može nabaviti u mestu boravka.

Što se garderobe tiče, to je već poznata stvar. Važno je ne nositi puno stvari jer time otežavamo transport do smeštaja. Plan B je kupovina praška za pranje u obližnjoj prodavnici. Obuća treba da bude udobna i prilagođena vremenskim uslovima. Papuče  za sobu i bade mantil obavezan su deo mog spiska. Oni  daju osećaj opuštenosti,  “kao kod kuće”.  Aksesoari su relativna stvar gde spadaju nakit, punjači, suplementi, kafa, vizitke. Ja,  na primer, uvek nosim omiljeno piće…

Pitanje koje sebi treba postaviti pred odlazak na put glasi: Šta trenutno koristiš? Jer odmor treba da bude mesto gde sam ja ono što jesam i kod kuće. Naravno, bez preterivanja zbog čuvenih kilograma prilikom čekiranja prtljaga… 

Foto:Pixabay

PROLEĆE U ALBANIJI

Sa prvim zracima Sunca i mirisom svežine polako počinjem da razmišljam gde bih i kako mogla provesti  letnji godišnji odmor
prolece-u-albaniji

 Planovi su uvek vezani za more, i poznate destinacije Grčke, Španije, Italije, Turske, Malte, Egipta. Toj grupi zemalja, od nedavno, dodala bih i Albaniju.

Pozivu naših prijatelja iz turističke agencije Intours iz Tirane, rado se odazivamo i krećemo put Drača. U Drač stižemo relativno kasno, ulazimo pravo na večeru u Hotel Albanian Star. Uz aperitiv sa domaćinima, upoznajemo se sa planom sutrašnjeg obilaska grada.

Prostrani apartman hotela i pogled na more bili su prava mala nagrada za umorne putnike. 

Život je lep kada me probude sunčevi zraci i zvuk morskih talasa. Sedim na terasi i razmišljam kako bih dan provela pijući  kafu i skupljajući školjke po plaži.

Oblačimo se i idemo na doručak. Izbor hrane je odličan a pogled se zadržava na domaćim specijalitetima i salatama.

Udobna garderoba, foto aparat, cipele sa ravnim đonom i novčanik je sve što ću danas koristiti. Vreme je za sightseeing. Kako bolje upoznati grad nego kroz njegovu istoriju. A ona je u Draču prikazana u Arheološkom muzeju. 

ARHEOLOŠKI MUZEJ-NAJVEĆI U ALBANIJI

Arheološki muzej nije dovoljno velik da primi mnogobrojne starine i bogatu istoriju Grada kojim su vladali Grci, Rimljani, Iliri, Mleci ili Mlečani, Turci, Bugari, Vizantijci…   Pored ratnih razaranja, Drač je nakon svega zahvatio i zemljotres 1267. godine.

Muzej je potpuno renoviran pre nekoliko godina i zaista deluje impresivno. Radniku muzeja obraćamo se engleskim jezikom kako bi kupili karte. Pita nas odakle smo, odgovaramo iz Srbije.  Nastavljamo komunikaciju na engleskom. Momak kaže da slobodno uđemo dajući nam kataloge Muzeja. Da politika nema tolikog uticaja na svet oko nas, uverava me njegovo pitanje vezano za odnos Srbije i Kosova i moli me da mu razjasnim u čemu je stvar. Kaže, ne razume… 

Krećemo u razgledanje muzeja s pogledom na more.

Muzej je podeljen u nekoliko odvojenih sektora: Grčki, Rimski, i tako dalje. Dobra organizacija artefakata daje utisak lakoće razumevanja istorije starih stanovnika Drača a eksponati od kamena i terakote, poput amfora, stubova, i delova bogato oslikanih zidova našli su svoje mesto u ovom prostoru.  

Određene predmete možete da dodirnete, što nije praksa u nekim zemljama. To daje subjektivni osećaj bliskosti sa onima koji su predmete napravili i koristili. 

 

RIMSKI AMFITEATAR

Posle Muzeja, odlazimo u Arenu koja koje sagrađena u doba cara Trajana. Nalazi se u samom centru Drača i najveća je na Balkanskom poluostrvu. Danas je pod zaštitom UNESCO-a. Tu su se održavali performansi i borbe gladijatora. Interesantno je da su na obodima amfiteatra izgrađene kuće za stanovanje koje nažalost oštećuju objekat. Gradski čelnici najavili su rešavanje tog problema. 

Ni katakombe nisu naročito sačuvane od zaborava ali su zato stepenice takve da ne možete slomiti nogu.

GRAD DANAS

Drač danas ima više od 170.000 stanovnika i razvijen je trgovački centar. Najpre zbog jedne od najvećih luka u Jadranskom moru  ali i blizine Italije.

Ona je značajna za srpsku istoriju imajući u vidu da je naša vojska, pored Valone, upravo odavde svoj put nastavila za Krf  januara 1916. godine. 

Pored Muzeja i amfiteatra, svakako treba pomenuti Venecijansku kulu, Veliku džamiju i Kraljevsku palatu. Šetnju nastavljamo kupovinom suvenira i sitnica. Ulazimo u jednu od prodavnica, vlasnik iste nam se obraća na našem jeziku. Kaže da stariji stanovnici ovog grada dobro razumeju i pričaju  srpski jezik. Bio je ljubazan i srdačan. Hoću reći, da bi predrasude trebali da ostavimo kod kuće bez obzira gde putovali. 

TURIZAM

 Što se usluga smeštaja tiče, za  40 eur dnevno u mogućnosti ste da birate hotel i sobu sa pogledom na more sa uključenim punim pansionom. Cene usluga u kafićima na obali mora slične su kao i u Srbiji.

Veliki broj turista iz naše zemlje već odlazi put Albanije, priča nam direktor turističke agencije Intours.

Boravak u ovom gradu nastavljamo mirnijim tempom – odmorom na dugoj peščanoj plaži Hotela Albanian Star.

SKADARSKO JEZERO 

Potpuno opuštanje doživljavamo na Skadarskom jezeru, najvećem na Balkanu. Najlepši ukus šarana je u tamošnjim tavernama. Uz čašu vina i tri leće kolač opraštamo se od naših domaćina. Polako krećemo put Podgorice kako ne bi zakasnili na avion za Beograd. 

Na kraju putovanja, sumiramo utiske i osećamo se bogatijim za nova iskustva iz Albanije-zemlju bogate istorije, prirodnih bogatstava i  srdačnih ljudi. 

Foto:TheBlog.rs, harmoniahotelsgroup.com

MARTOVSKA SKI AVANTURA

Da je skijanje u martu nešto najbolje što može da mi se desi, prvi put sam se uverila pre nekoliko godina u ski centru Bansko u Bugarskoj
martovska-ski-avantura

Odlazak sa radnog mesta  u jedan sasvim novi ambijent prekriven snegom, a obasjan suncem, dovoljan je razlog za dobro raspoloženje. Kada je sve to začinjeno ukusnom hranom, kvalitetnim stazama, i još boljim društvom, preostaje mi da kažem: NEMA DALJE.

Posle nekoliko godina, iz Bugarske sam se vratila na Kopaonik- našu planinsku lepoticu, mesto studentskih dana gde sam sa kolegama sa fakulteta počela da skijam. Prve ozbiljne skije kupio mi je otac na Spens-u. Nisam bila raspoložena za zimske sportove (osim na ekranu) ali  motivaciju mi je donekle dao vlasnik radnje, čika Aca Ognjanović, koji je rekao: Ko voli tenis, zavoli i skijanje. I čovek bi u pravu.

Jedna je priča kada odete na obavezno skijanje, sasvim druga ona koja podrazumeva odmor, rekreaciju i nadasve dobro zezanje. Seratonin i dopamin nakon celodnevne rekreacije daju poseban šmek, pa sve one sitnice koje inače smetaju svedene su na minimum ili u potpunosti nestaju.

FIZIČKA PRIPREMA

Da se odlazak  na skijanje ne bi pretvorio u noćnu moru, neophodna je dobra fizička priprema. Upala mišića je najmanji problem koji može da nas zadesi, a javlja se kao posledica nagomilavanja mlečne kiseline. Najčešća su oštećenja  ligamenata u zglobu kolena, povrede ramena, palca, nogu..

Jedan od najboljih načina fizičke pripreme su lagani treninzi pre odlaska na planinu. To je važno kako bi pripremili lokomotorni sistem za intenzivniji rad koji ga očekuje. Druga stvar je podizanje fizičke pripreme zbog visine i potrošnje kiseonika tokom celodnevnog treninga. U Novom Sadu postoje ski-simulatori koji pospešuju rad gornjih i donjih ekstremiteta. Moje iskustvo takve vrste pripreme je dobro, i naporno. Odlično je za poboljšanje tehnike skijanja. Pored simulatora, vežbanje na eliptičnom trenažeru  je takođe vid sticanja kondicije za angažovanje mišića nogu (uključujući gluteuse), ruku i ramenog pojasa. 

Ovaj aspekt pripreme je važan ukoliko planirate zimski odmor sa ekipom koja ima visok nivo znanja skijanja. Ne samo zbog brzine spuštanja niz planinu, već i njihove obaveze čekanja da ih stignete. U tom slučaju, bolje je odvojiti se i skijati na manje strmim stazama. 

HOTEL PUTNIK

Nedavno renovirani Hotel Putnik ispunio je naša očekivanja što se komfora i ishrane tiče. Momcima koji rade u skijašnici ljubaznosti ne manjka, a listajući Knjigu utisaka vidim da nisam jedina koja deli to mišljenje.

Iako su gosti tokom doručka bili uskraćeni za đus, celokupan utisak boravka je  dobar.  Hotel pruža odličnu uslugu i onima koji vreme ne provode na snegu, pa je prijatno zaplivati u bazenu, opustiti se u saunama i zagrejati u tepidarijumu.

STAZE

Kako je preduslov skijanja dobro uređena staza, moram pohvaliti JP Skijališta Srbije koje se potrudilo da kvalitet staza opravdava  cenu sedmodnevnog  ski pass-a od oko 150 eur. Jutro na Sunčanoj dolini započinjali smo osmehom od strane redara i  prijatnim: Dobro jutro, kako je? 

Vožnja žičarom omogućava upoznavanje i početak razgovora bez nekog neposrednog povoda. Upoznali smo divne ljude-instruktore skijanja, profesore fizičkog vaspitanja, biznismene, vrsne skijaše, penzionere, lekare …  I svi su tu zbog istog cilja-rekreacije, odmora i pre svega isključivanja iz svakodnevnih stresnih situacija. 

 

KRITIČKI  OSVRT

Glomazna stambena struktura o kojoj Srbija i dalje priča, mirno leži na padinama Kopaonika. Svi je komentarišu, ona odoleva i svakodnevno posmatra svet oko sebe. Komentarišemo kako to nije fer, ali ko nas pita. I to nije jedini objekat koji “smeta”. Meštani kažu da je drugi preprečio skijašku stazu u centru planine, pokušao da se priključi na vodovod zbog čega su stanovnici ostali bez vode ali -radi.  

KAFEI, RESTORANI

Prvi u nizu objekata kvalitetne ponude hrane bio je  Kljunac Kop. Topla jagnjetina ispod sača, domaće lepinje i rakija od dunje nagoveštavaju prijatan boravak na planini. Domaći ajvar sa vrganjima jedan je od već tradicionalnih proizvoda koje kupujemo kod gazda Gavre.

Doručak u hotelima svodi se na unos visoko kalorične hrane pa se skoro svako jutro odlučujemo za prženu slaninu i kajganu. Osećaj gladi ponovo se javlja oko 13h, kada odlazimo na pauzu.

Deda Stojadinova koliba smeštena je na stazi Duboka. U pitanju je mali porodični restoran gde nas poslužuje vlasnikov sin. Pored kase, primećujemo vazu sa cvećem. Domaćini su za 8. mart damama pripremili crvene karanfile. Tražimo nešto na brzinu, momak predlaže teleću čorbu. Može, čista desetka za ukus. Posle toga, sledi lepinja sa pršutom i kajmakom. Porcije su ukusne i bogate.

Narednih dana, vreme ručka provodimo u kafeima i restoranima Hani Bani, Rtanj, Pajino preslo, Sokače, Jaram … Tradicionalna hrana poput gibanice i ćevapa ispostavila se kao dobar izbor jela u Sokačetu na Kopaoniku. 

Kako dobre navike ne treba menjati, odlučujemo se za celodnevno skijanje, odmor i uživanje. I tako iz dana u dan. Razmišljamo kako bi bilo dobro ostati još jednu smenu imajući u vidu da smo tokom čitavog boravka imali sunčano vreme, neznatno vetra  i jednu mećavu.

Sviće poslednji dan našeg boravka na Kopaoniku. Bude nas sunčani zraci oko 7 sati. Shvatamo da povratak za Novi Sad neće biti u planirano vreme. Pauzu pravimo u Husky baru, gde nazdravljamo čašom kuvanog vina. Društvo nam pravi preslatka Lara, maskota kafea.

Idilu završavamo utiskom da nam je bilo lepo, a poslednji dan boravka, što bi rekli: Bogom dan. Pojedinci već planiraju ponovni odlazak na Kopaonik krajem meseca, kažu zašto ne iskoristiti još jedan ski-vikend …

Foto:TheBlog.rs

LONELY PLANET: NOVI SAD MEĐU TOP 10 GRADOVA ZA POSETITI U 2019.

Najpoznatiji britanski izdavač koji se bavi turizmom, predložio je 10 sjajnih svetskih gradova za posetiti tokom 2019. godine
lonely-planet-novi-sad-medu-top-10-gradova-za-posetiti-u-2019

Pored Novog Sada, tu su neki gradovi SAD, Meksiko Siti,  Katmandu …

Foto:TheBlog

error: Content is protected !!