Putovanja

UVEK ISTA DILEMA: ŠTA PONETI NA PUT?

uvek-ista-dilema-sta-poneti-na-put

Volim putovanja, verovatno kao i većina vas. Međutim, pored odabira destinacije, društva i psihološke pripreme na ono što nas tamo  čeka, nekoliko dana posvećujemo organizaciji sadržaja koji se nalazi u koferu. To je, čini mi se, najveći deo posla imajući u obzir dobro poznatu rečenicu:  Da li sam sve poneo/la?

Pre nekoliko godina,  svojeručno sam napisala spisak neophodnih stvari za prolećni, letnji i zimski odmor. Zimski je najduži obzirom na rekvizite koje nosim na skijanje, letnji je imanje gabaritni, dok je prolećni najjednostavniji jer nema opreme za sport. U osnovi svega, nalaze se uglavnom iste stvarčice koje sam koncipirala u četiri celine.

LIČNE STVARI, KOZMETIKA, GARDEROBA, AKSESOARI

Ukoliko se desi da ipak nešto zaboravim, istu stvar mogu kupiti u mestu boravka i to je nešto što me teši u trenucima preterane brige. Međutim, da li uvek tako? Kada malo bolje razmislim, adekvatan jastuk ili Arena čepovi za uši nisu uvek dostupni 🙁   Nije reklama za plivački brend, ali od njih bolji ne postoje.

U lične stvari spadaju pre svega dokumenta, novac ili kreditne kartice, mobilni telefon, tablet, knjiga, foto aparat sa 2 baterije, naočare za vid i sunce, peškiri, lekovi, polisa osiguranja. Gore pomenuti jastuk za spavanje je must-have stvar za mene kao sigurica da će odmor biti ono što jeste u pravom smislu te reči. 

Kozmetika za negu i higijenu je nešto čemu treba posvetiti  pažnju jer, na primer određene kreme koje koristimo u Srbiji ne mogu se kupiti u inostranstvu. Kopija ima, ali original je nešto sasvim drugo. Sve ostalo, lako se može nabaviti u mestu boravka.

Što se garderobe tiče, to je već poznata stvar. Važno je ne nositi puno stvari jer time otežavamo transport do smeštaja. Plan B je kupovina praška za pranje u obližnjoj prodavnici. Obuća treba da bude udobna i prilagođena vremenskim uslovima. Papuče  za sobu i bade mantil obavezan su deo mog spiska. Oni  daju osećaj opuštenosti,  “kao kod kuće”.  Aksesoari su relativna stvar gde spadaju nakit, punjači, suplementi, kafa, vizitke. Ja,  na primer, uvek nosim omiljeno piće…

Pitanje koje sebi treba postaviti pred odlazak na put glasi: Šta trenutno koristiš? Jer odmor treba da bude mesto gde sam ja ono što jesam i kod kuće. Naravno, bez preterivanja zbog čuvenih kilograma prilikom čekiranja prtljaga… 

Foto:Pixabay

Podeli:
error: Content is protected !!