Sport

5 NOVIH NAČINA VEŽBANJA

 

Poslednjih godina, svedoci smo neprikosnovene primene informacionih tehnologija u sportu. Brz tempo života, brzo donošenje odluka, “brz” stres i brzo vežbanje- to je otprilike formula funkcionisanja vremena u kojem živimo

Izloženost velikoj količini informacija iz okruženja postala je svakodnevica. Neretko čujem „boli me glava od tolikih informacija“.

Istinski zaljubljenici u sport i ljudi svesni važnosti održavanja tela zdravim, beg od užurbanog života nalaze u vremenu posvećenom sportu i rekreaciji. S tim u vezi, poznat je osećaj zadovoljstva nakon bavljenja fizičkim aktivnostima. 

Endorfin i seratonin, popularno nazvani “hormoni zadovoljstva”, odnosno neurotransmiteri zaslužni su za dobar osećaj posle treninga

Pametni telefoni polako ali sigurno postali su čovekovi partneri i tokom rekreacije. Uz adekvatnu aplikaciju, stigli su do pozicije virtuelnog asistenta. Proizvođači sportskih sprava i rekvizita, sve više koriste blagodeti novih tehnologija u sportu.

U nastavku teksta predstavljam nove metode treninga u kojima ulogu imaju i informacione tehnologije.

WATER WALKER & SPA 

Moj lični favorit jer volim vodeno okruženje. U pitanju je traka za trčanje u vodenoj kapsuli. Uz blagu masažu s prednje strane i vodu koja smanjuje opterećenje zglobova izvrsna je sprava i za sve one koji se opravljaju od povreda.  Trčanje, visoki i niski skip samo su neke od vežbi koje možemo raditi na Water Walker-u.

CLIMBSTATION 

Volite penjanje a zamara vas relativno kratka deonica? Rešenje je u stanici za penjanje koja funkcioniše po principu težine tela vežbača i ritmu prenosa energije na traku. Čak 10 različitih programa i mogućnost da partnera ili prijatelja uključite u akciju, sasvim su solidni razlozi da krenete na rekreaciju. A kada sprava promeni nagib, deluje kao izazov.

Primećujem da sve više igraonica u Novom Sadu ima mini podlogu za sportsko penjanje. Zašto je to važno? Imajući u vidu da je penjanje oblik osnovnog ljudskog kretanja, ono predstavlja bazičnu aktivnost svakog čoveka. Evolutivno, ono nam je u genima. Odličan izbor za decu u razvoju. 

CUBII

Jednom rečju, sprava za poneti. Jača četvoroglavi mišić buta, tzv.kvadriceps femoris, pogodna je dok sedite na poslu, kod kuće. Vežbate i držite sastanak,  odlično zvuči.

PILATES WHEEL

za ljubitelje pilatesa i manje više statičkih vežbi. Mirniji tempo rekreacije, za jutro ili veče.

STEALTH CORE TRAINER

Cilj je da pokretima tela, koje je u ovom slučaju džojstik, uhvatite “tačku” na displeju. Sprava je korisna iz više razloga. Veoma važna prednost Stelt-a jeste angažovanje velikih grupa mišića – gornjih i donjih ekstremiteta i abdomena. Možete vežbati gde god poželite, važno je da je postavljen na čvrstu i ravnu podlogu. Kada imate cilj, što u ovom slučaju predstavlja hvatanje tačke, vreme brže prolazi i manje ste fokusirani na samu vežbu. Telo radi a misli su zauzete.

Zasigurno će spisak novih sprava i rekvizita iz godine u godinu biti sve duži, a  iznedriće i neki novi sport. Jer, sve je na dohvat ruke samo treba dodati ono najvažnije a to je unutrašnji input odnosno volja za fizičkom aktivnošću kako bi priča mogla imati smisla.

Foto: Web stranice proizvođača

Podeli:
error: Content is protected !!