Lifestyle

5 VAŽNIH LEKCIJA KOJIMA NAS UČE GUSKE

5-vaznih-lekcija-kojima-nas-uce-guske

Bilo domaća ili divlja, gusku često pominjemo u negativnom kontekstu. A, jedna od legendi kaže da su upravo guske spasile Rim.  U feng šui-ju, kineskoj nauci o usklađivanju života sa snagama Univerzuma, guska predstavlja simbol ljubavi, timskog rada i empatije.

Pa zar one ne bi trebale da budu i osobine svakog od nas ? 

S aspekta života, guske nas uče sledećem:

RAZVIJAJMO INTELIGENCIJU: BILO LOGIČKU, EMOCIONALNU, INTERPERSONALNU, VIZUELNO-PROSTORNU-Nobelovac Konrad Lorenc testirao je inteligenciju životinja, a izreke poput “glupa kao guska” nije dobila naučnu potvrdu. Na životinjskom testu inteligencije od guske je bila pametnija jedino svinja (majmuni nisu bili deo istraživanja).

DRŽIMO SE JEDNOG PARTNERA– Da li je moguće imati više od jedne (prave)  ljubavi? Relativno pitanje. Uz ljubav ide lojalnost, iskrenost i sve one crte ličnosti  koje čoveka čine onim što jeste.

BUDIMO EMPATE- Guske imaju razvijen osećaj za zajednicu. Saosećaju s problemima drugih gusaka. Tako bi trebalo da bude i kod ljudi. Sebičnost je osobina koja sve više definiše društvo u kojem živimo. Ali, sagledajmo malo i potrebe drugih. Pomozimo ljudima koji nas okružuju da budu najbolja verzija sebe. Jer, zasigurno bi svet oko nas funkcionisao na mnogo bolji način, zar ne?

TIMSKI RAD JE VAŽAN ZA USPEH– Čak i na predavanjima iz oblasti ekonomije odnosno menadžmenta slušamo lekciju o guskama i njihovom letu u jatu. Kada se vođa umori, ide na začelje gde ima mogućnost odmora. Naravoučenije: I najboljima je često potreban odmor zato treba imati kolege koji nas mogu zameniti u obavljanju svakodnevnih poslova.

BUDIMO PRIJATELJI– Guska najbolje funkcioniše u društvu. I u dobru i u zlu, dobro je imati osobu na koju možeš da računaš. U nekim situacijama dovoljno je samo podeliti dilemu, problem, planove…

Foto:Pixabay

Podeli:
error: Content is protected !!