Biznis, IT

BLOG GOST: DANILO MICIĆ, CASE 3D

blog-gost-danilo-micic-case-3d

Rečenicom “Žao mi je što ne radimo u Srbiji koliko bi trebalo” započinje priču o kompaniji Case 3D Studio njen CEO, Danilo Micić.  Ko prati sektor nekretnina odnosno arhitekture zasigurno zna da Case 3D spada među pet najuspešnjih kompanija na svetu. Za sada imaju 50 zaposlenih i kancelarije u Gentu, Moskvi, Dubaiju, Londonu. 

KO SU I ČIME SE BAVE?

Kompanija je osnovana pre dvadesetak godina u Novom Sadu.  Trojica stručnjaka, imali su isti cilj kao i danas: da na određeni način olakšaju život ljudi, unaprede životnu sredinu i građevinsku industriju svojim inovativnim rešenjima. 

Prevedeno na  engleski jezik- distraption. Ono podrazumeva uvođenje novih tehnologija u proces poslovanja i drugačiji nivo usluge. Primeri distruptivnih startapa su recimo Airbnb (turizam), Spotify (muzička industrija), i dr. U slučaju  Case 3D, to bi bio softver development u arhitekturi.

Rešenja nude kroz marketing u real estate-u. Na taj način, klijentima i investitorima pomažu da lakše i brže prodaju nekretninu. U svom poslu koriste najnovije softverske programe, aplikacije, 3D modelovanje, virtualne ture. Produkcija je na vrhunskom nivou- od fotografija, videa do ostalih sadržaja (za potrebe snimanja nekada koriste i helikopter). Jedan pogled na portfolio kompanije  uverava me u to.

Sve mora biti realistično, kako bi potencijalni kupac ostvario interakciju sa prostorom koji planira da kupi.  Danilo mi pokazuje kako izgleda “vožnja” još uvek neizgrađenim objektom. Šetam  po sobi, posmatram detalje i uživam u pogledu na zelenu površinu. Čist futurizam, rekla bih. 

KLIJENTI IZ CELOG SVETA

Kompanija je u stalnoj komunikaciji sa investitorima i arhitektama. Uobičajeno je da finalni projekat i nije finalni dokle god nije uspostavljen sistem na relaciji: Case 3D-arhitekta-investitor. Što se klijenata tiče, oni dolaze iz Švedske, UAE, Egipta, Engleske, Rusije, Amerike, Omana, Norveške, Australije i tako dalje. U Srbiji su angažovani na kompleksu “Beograd na vodi”, u susednoj Crnoj Gori na projektu”Porto Montenegro”.

Da  ruže ne cvetaju ni u jednoj od najuspešnijih kompanija ove branše pokazuju poteškoće sa kojima se susreću. Jedan od njih je problem manjka radne snage. Dobrog radnika nije lako naći. Veliki broj mladih napušta Srbiju u potrazi za boljim životom.

DRUŠTVENO ODGOVORNI

Kao  neko ko svoje znanje može i želi da podeli sa drugima, počeli su saradnju sa Vladom Republike Srbije u pravcu procesa digitalizacije.

Na kraju razgovora, sumiramo utiske i dolazimo do zaključka da će u neko buduće vreme, Srbija zasigurno biti  mesto većih ulaganja ali i adekvatnog obrazovanja prilagođenog savremenom biznisu.

 

Vođeni dobrim idejama i dugogodišnjim iskustvom na značajnim projektima, radom na ino i domaćem tržištu, stičem utisak da bi možda baš ekipa Case 3D  mogla biti okosnica kvalitetnijeg života generacija koje dolaze.

Foto: Case 3D

 

Podeli:
error: Content is protected !!