Sport

BLOG GOST: DUŠAN MILOVANOVIĆ, BEJZBOL KLUB VOJVODINA

blog-gost-dusan-milovanovic-bejzbol-klub-vojvodina

Pre nekoliko dana, u svetu je odjeknula vest da je bejzbol igrač Majk Traut postigao dogovor sa čelnicima kluba LA Angels o njegovom  angažmanu narednih 12 godina. U prvi mah, bilo mi je čudno da je Ugovor  potpisan za neverovatno dug period karijere jednog sportiste. Ali, u bejzbolu to tako ide. Igrao, ili ne, potpisniku sledi dogovoreni honorar pa makar odmarao kod kuće. Pored košarke i američkog fudbala, bejzbol je treći najpopularniji sport u Americi i broj 1 u Japanu.

U cilju upoznavanja sa ovim sportom, zovem Dušana Milovanovića, generalnog sekretara Bejzbol kluba Vojvodina iz Novog Sada. Razgovaramo o pičerima, kečerima, klozerima, fazama napada i odbrane. 

Cifra od 426 miliona dolara je motivišuća sama po sebi ali i najveća u istoriji sporta. Trenutno. Moj sagovornik kaže da zarade bejzbol igrača rastu, tako da neće biti iznenađenja ukoliko neko i pretekne Majka.

Listamo spisak 20 najplaćenijih sportista na svetu, Dušan mi pokazuje  statistiku.

Top 20 najplaćenijih sportista: 3 košarkaša, 1 bokser i 16 bejzbol igrača

Najveći broj igrača američke lige su pičeri prevedeno na srpski bacači, odnosno glavni odbrambeni igrači koji čine skoro polovinu ekipe. I mora ih biti toliko zbog velikog broja bacanja tokom utakmice.

KO JE MAJK TRAUT?

Majk Traut rođen je 1991. godine u Vajnlendu, američka država Nju Džersi. Pored bejzbola, trenirao je i košarku. Otac mu je bio bejzbol igrač, nastupao je u Delaveru i Minesoti. Tvrdio je  da je njegov sin najspremniji sportista svojih godina. 

Danas igra za Anđele na poziciji centra a dobio je nadimak Milvil Meteor zbog izuzetne fizičke  snage koju poseduje. Ispostavilo se da je otac bio potpuno u pravu. U klubu iz Los Anđelesa angažovan je od 2009. godine. U 7 navrata bio je proglašen najboljim igračem Lige i  sada zarađuje 36 miliona dolara godišnje.

Pitam Dušana, šta je važno za jednog udarača? Kaže, dva segmenta: snaga i pokretljivost trupa. Pored toga, neosporna je tehnika koja može da nadomesti nedostatak snage kod igrača. 

SRPSKI BEJZBOL

Bejzbol klub Vojvodina i pored svog truda, još uvek nema teren za igru. A to je preduslov koji bi donekle garantovao adekvatan trenažni proces ovdašnjih sportista.  

Srbija ima reprezentativce u bejzbolu koji nas predstavljaju na takmičenjima i veliki deo tima čine novosađani. Bili su u Americi i trenirali sa tamošnjim igračima, Dušan kaže da im to iskustvo puno znači.

Zahvaljujući jednom Srbinu iz Amerike, momci poreklom s ovih prostora u mogućnosti su da predstavljaju Srbiju na takmičenjima. I to će u budućem periodu dati snagu našoj ekipi imajući u vidu tamošnje uslove i trenere sa kojima rade. 

U periodu od 01- do 07. jula  očekuje ih Evropsko prvenstvo u Blagoevgradu, Bugarska.  S vetrom u leđa, i malo sreće tehnički bi mogli da nas predstavljaju na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Foto: Pixabay, FB / Mike Trout, FB / Bejzbol Savez Srbije

Podeli:
error: Content is protected !!