Biznis

BLOG GOST: FILIP MRDAK, PRIVREDNA KOMORA SRBIJE

blog-gost-filip-mrdak-privredna-komora-srbije

Poslednjih godina sve češće čujem pojam “digitalna transformacija”. Međutim, koliko nas zapravo zna šta on podrazumeva i zbog čega ćemo ga u budućnosti koristiti sve  češće?

Neosporna je činjenica da razvoj srpskih kompanija mora pratiti modernizacija poslovanja. Razmišljajući u tom pravcu dolazim do zaključka da će jedna od stvari koja će definitivno uticati na uspeh biti spremnost pojedinaca na prilagođavanje promenama, naročito onih koji se tiču primene novih tehnologija.

Velike kompanije su ovo pravilo davno usvojile, ali situacija u malim i srednjim preduzećima nije toliko ujednačena. Upravo one firme, koje još lutaju u oblasti digitalne transformacije, mogu da se obrate Privrednoj komori Srbije i dobiju konkretnu pomoć u ovom procesu. Suština je da se procesi ubrzavaju, postaju efikasniji, transparentniji za sve nivoe u firmi. Kontrola nad procesima u preduzeću postaje veća, a samim tim i efikasnija.

KOLIKO JE SRPSKI PRIVREDNIK SPREMAN DA ULOŽI U PROCES DIGITALNE TRANFORMACIJE?

Odgovor na prethodno pitanje potražila sam od Filipa Mrdaka, Projekt menadžera u Centru za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije.  Na početku razgovora, zanimali su me podaci o interesovanju domaćih kompanija za ovu temu. 

   Prvu stvar koju je Centar, kada je osnovan, uradio bilo je istraživanje MMSP sektora o nivou njihove digitalne transformacije. Rezultati na preko 350 ispitanih preduzeća su bili takvi da čak 60% nema nikakve digitalne projekte u prošlosti, niti planira u budućnosti. Od 40% preostalih, čak 90% planira digitalne projekte u vidu uspostave web sajta, otvranja e-mail akaunta…  Ovo jeste digitalna transformacija ali ni blizu onoga šta ona pruža. Za godinu dana postojanja CDT-a, uradili smo dosta na podizanju svesti kod MMSP sektora o važnosti ove teme sto potvrđujemo i velikim brojem firmi koje su se prijavile za naš program konsaltinga ali učešće na događima o ovoj temi- počinje priču Mrdak.

 Na osnovu ovih informacija, zaključujem da prosečan srpski privrednik i nije baš upoznat sa ovom temom. Na koji način mu Privredna komora Srbije može pomoći u ostvarivanju boljih poslovnih rezultata?

Digitalna transformacija je proces koji traje. Preko noći se ne može ništa promeniti ali bitno je krenuti. Ono što mi kao CDT nudimo preduzećima je kompletan set sufinansiranih usluga ka njihovoj digitalnoj transformisanosti. Za početak im obezbeđujemo sertifikovane konsultante za digitalnu transformaciju (jedinstvena baza na ovim prostorima). Svaki konsultant je prošao ozbiljne kriterijume selekcije, intezivne obuke sa inostranim predavačima i na kraju sertifikaciju po ISO standardu 17024. On je taj koji sa preduzećima radi na  ekspertskoj analizi, izrađuje digitalnu strategiju a zatim daje punu podršku pri implementaciji rešenja definisanog u strategiji.

REŠENJA SU RAZLIČITA U ODNOSU NA VRSTU DELATNOSTI KOMPANIJA             

Treba naglasiti, da digitalna transformacija poslovanja ne podrazumeva samo automatizaciju ili umetanje tehnologije u postojeći proces (digitalizacije) kako bi se optimizovao trenutni lanac vrednosti. On obuhvata modifikaciju poslovnih modela.  Digitalna transformacija poslovanja predstavlja ogromne mogućnosti za inovacije i konkurentske prednosti, što će zahtevati promenu u  organizaciji: kulturnu, stratešku, tehnološku, operativne promene … gde procesi igraju osnovnu ulogu zajedno sa podacima.

Koliko je preduzeća do sada prošlo  Program? 

Za godinu dana postojanja, kroz program CDT je prošlo oko 100 preduzeća. Cilj nam je da do sredine 2020 godine taj broj bude oko 200. Nakon toga možemo sabrati sve urađeno i definisati smernice kako unaprediti procese. Očekujemo da  sva preduzeća koja su prošla procese konsaltinga, uđu i u proces implementacije definisanog rešenja, Do sada smo vrlo zadovoljni odzivom i utiscima preduzeća.         

Gde je najlakše sprovesti digitalnu transformaciju?

Do sada, po našim iskustvima, najlakše je to učiniti kod trgovinskih preduzeća, gde je potrebno najmanje resursa – navodi moj sagovornik. – I poljoprivreda ima mnogo različitih pristupa digitalnoj transformaciji. Danas imamo firme koje iz vazduha dronom snimaju useve i tačno mogu da kažu kako koja biljka napreduje, šta je potrebno uraditi. Mnogo je lakše pratiti prinose kada imate tehnološko rešenje. Kod proizvođačkih delatnosti je važno šta se proizvodi. Jer, na primer, uveliko se koriste i savremene mašine koje automatizuju proces proizvodnje.

Filip dodaje da se pomoć privrednicima ogleda kroz dva pristupa.

U prvoj fazi stvorili smo mrežu sertifikovanih konsultanata za digitalnu transformaciju, koji sa ISO standardom 17 024 mogu bilo gde u svetu da se bave konsaltingom za digitalnu transformaciju.  To smo uradili uz pomoć Austrijske privredne komore, po njihovom programu, pošto mi u Srbiji nemamo sertifikaciono telo. Došli su njihovi predavači, u dve etape smo obučili 45 konsultanataPrva faza je da konsultanti provode dva dana sa kompanijom i rade ekspertsku analizu. Ulaze u preduzeće, skeniraju sve njihove procese i utvrđuju prioritete po pitanju digitalne transformacije: da li su to poslovni modeli, poslovni procesi, možda IT zaštita, ili marketing kao što je to najčešće slučaj u trgovini.. Ta dva dana su za firmu potpuno besplatna, zahvaljujući GIZ-u.

U sledećoj fazi naš konsultant provodi do šest dana u kompaniji i zajedno sa njom radi na razvoju te strategije – kaže Mrdak. – To može da podrazumeva i tehnološko rešenje, ali i ne mora. Može da bude reč samo o “prepakivanju” poslovnih procesa i činjenju da budu efikasniji. Nakon tog dela, konsultant i kompanija izdaju dokument pod nazivom “strategija” koji u sebi sadrži dalje korake vezane za primenu konkretnog rešenja.

Na kraju razgovora zaključujemo da je najmanji  problem kompanija u Srbiji  softver i hardver. Najveći problem je u svesti ljudi. Međutim, sve ono o čemu smo razgovarali uliva nadu da će  u budućem periodu biti uspeha za srpske kompanije na ovom polju. Kako navodi moj sagovornik, digitalna transformacija je proces koji traje. ..

Kompanije koje žele pomoć sertifikovanih digitalnih konsultanata, treba da se prijave na sajtu Centra za digitalnu transformaciju PKS . Program je otvoren dok ima sredstava.

Foto:Pixabay

Podeli:
error: Content is protected !!