Biznis, IT

BLOG GOST: PROF. DR VLADIMIR KOVAČEVIĆ RT-RK

blog-gost-prof-dr-vladimir-kovacevic-rt-rk

 

Upućenima u IT industriju u Srbiji, ali i mnogo šire, zasigurno je poznato ime profesora emeritusa Vladimira Kovačevića- stručnjaka koji je karijeru posvetio razvoju softvera i računarske tehnike uopšte

Na zadovoljstvo onih koji prate razvoj  IT-ja ali i svih koji tek ulaze u njegov svet, Biznis Inkubator je organizovao predavanje na temu  početka rada jedne od najuspešnijih kompanija na ovim prostorima.

A ko bi bio bolji sagovornik ako ne profesor Kovačević?

Bogatu karijeru započinje na Vojno Tehničkom Institutu u Beogradu, nakon čega dolazi na Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. Kako kaže, cilj mu je bio “napraviti nešto“. 

Specijalizacija u inostranstvu bila je od velikog značaja, pre svega u iskustvu koje je preneo na Fakultet ali i buduću kompaniju čiji je osnivač. U više navrata, ovaj vrsni stručnjak ukazuje na neohodnost razumevanja informacionih sistema  ali pre svega njegovu primenu u praksi. Najteže mu je palo objasniti da je rad na projektima produžena ruka nastave.

 

NEMOGUĆE JE STUDENTA OBUČAVATI SAMO NA TABLI

Razvio je SCADA– sistem koji služi za merenje, praćenje i kontrolu industrijskih sistema. Ponosan je na njega i navodi da i posle 29 godina radi. U prevodu, svaka čast profesore.

Posle SCADA-e, usledili su projekti  Hanibal 6, analogni telefoni. Trokanalni modem je posebno interesantan jer je naišao na široku upotrebu. Njegova suština je, koliko shvatam, izmeštanje komandnog mesta van radara. 

OSAMDESETE GODINE  BILE SU STVORENE ZA POSAO 

Na Fakultetu smo stvorili izvrsnu ekipu, nastavlja profesor. Projekti su se nizali, uspeh nije izostajao. Shvatili smo da je najbolje osnovati posebnu kompaniju  koja će samoj instituciji dati ugled  i novu dimenziju. Tako je i bilo.

NAJPRE SMO SE SKUPLJALI U PROSTORIJAMA MESNE ZAJEDNICE- priseća se profesor Kovačević

Davne 1997. godine,  njihov rad primećen je od strane nemačke kompanije MICRONAS. Nešto kasnije, stvoren je MICRONAS NIT. Zajedničkim snagama rešavaju problem manjka prostorija i grade objekat koji novosađani nazivaju “kontejner”. Kroz osmeh priča Kovačević.

RT-RK nekada

Paralelno sa MICRONAS NIT, osnovana je kompanija RT-RK. U prevodu: Računarska tehnika – Računarske komunikacije. 

IMALI SMO OSEĆAJ DA MEĐUSOBNA SARADNJA NEĆE POTRAJATI

RT-RK je danas moderna kompanija koja zapošljava dosta ljudi i predstavlja stub razvoja novosadskog IT-ja. Zaposleni dolaze kada hoće i odlaze kada hoće-važno je da urade posao. Moram priznati da mi se logika profesora Kovačevića mnogo dopala iz više razloga. Prvi je taj što zaposleni može da isplanira svoje privatne obaveze. S druge strane, kako završiti “task” ako misli lutaju… ? 

INŽENJERU NIKO NE MOŽE BITI ŠEF

Cilj menadžmenta bio je i ostao da stvore uslove za rad kao u Americi. Sprečavanje odliva kadrova ostao je jedan od prioritetnih zadataka kompanije. 

RT-RK danas

RT-RK ima prostorije i u Banja Luci, Beogradu, Osijeku. BMW, Mercedes, Audi- samo su neki od njihovih klijenata. Nikada nisu koristli kredite poslovnih banaka. Klijente upoznaju na sajmovima u inostranstvu, a niko iz firme nikada nije dobio otkaz.

Kovačević naglašava problem međusobne (ne) saradnje kompanija IT sektora. Mišljenja je da takva situacija mora biti promenjena. Tim pre, jer država daje subvencije inostranim kompanijama za novootvorena radna mesta. PLATA+SUBVENCIJA= ODLIV KADROVA IZ DOMAĆIH KOMPANIJA 

IZBEGAVAMO HVALISANJE I POLITIKU-TO JE UBITAČNO ZA BIZNIS

Pitam profesora, da li je država na neki način pomogla razvoj kompanije?

Dobijam negativan odgovor, da ne kažem poražavajući i primećujem da ulazim u nezgodnu temu IT sektora. Ta priča se uglavnom odnosi na  subvencije. Kako ovaj vrsni stručnjak kaže, političari im nabacuju teret da su niko i ništa. U paketu s tim, reklamiraju ih kao jeftinu radnu snagu: ne jednom, već tri do četiri puta. Setim se promotivnog spota Srbije gde se naglašava  potencijal jeftine radne snage 🙁

KO NE POZNAJE ASSEMBLER, NIJE OSETIO RAČUNAR

Da kompaniju čine ljudi, uverio se i njen osnivač. To je pomenuo u više navrata. Da nije onih koji rade sistem programing,  ne bi bilo ni RT-RK i dodaje da je ponosan duhom firme u kojoj vlada pre svega atmosfera saradnje i poštovanja. “Mi smo oni koji stvaraju osnov za razvoj ove zemlje”– naglašava.

Na samom kraju susreta, slušamo poruku profesora Kovačevića odnosno stihove Alekse Šantića: 

Ostajte ovde!…

Sunce tuđeg neba,

Neće vas grejati kô što ovo greje…

Foto:Pixabay, TheBlog

Podeli:
error: Content is protected !!