Lifestyle

DEJANA I NEMANJA: PRAKTIČNI SAVETI WEDDING FOTOGRAFA

dejana-i-nemanja-prakticni-saveti-wedding-fotografa

Da  organizacija venčanja prevazilazi samo puko potpisivanje lista papira i proslavu u restoranu  uverili smo se odavno. To je posao. Kako bi moj sagovornik rekao, na kraju ostaju mladenci, burme i slike. U najgorem slučaju, samo slike.

Na temu fotografisanja venčanja i šta sve ono podrazumeva razgovarala sam sa Dejanom Batalović, fotografkinjom iz Beograda i njenim kolegom Nemanjom Dimitrićem iz Novog Sada.

Njih dvoje godinama se bave ovim poslom i imaju slična iskustva. Pitala sam ih za praktične savete koje bi trebali poslušati  ukoliko želimo dobru fotografiju sa venčanja, ako iz određenih razloga nismo u prilici da angažujemo nekoga da to uradi umesto nas.

 

PREDUSLOVI ZA DOBRU FOTOGRAFIJU

Kako sve treba prilagoditi svetlu, fotografi obično odlaze na mesta gde će snimati. To je važno da bi znali koju opremu treba pripremiti. Ukoliko mesto na kojem se odvija venčanje ima dobar priliv dnevnog svetla, moguće da neće biti potrebe za korišćenjem blica.

Kod sebe, obavezno treba imati 2 baterije, i najmanje 2 kartice od 32 GB.

Nemanja ističe da je fotografisanje venčanja jedno od najzahtevnijih fotografskih disciplina jer od vas zahteva da:

  • Se konstantno prilagođavate raspoloživim uslovima svetla;
  • Poznajete osnove modne fotografije kako biste znali da primetite da li su svi detalji na svom mestu (na venčanici ili odelu);
  • Imate znanja o osnovama makro fotografije da bi imali što bolji kadar prstenja;
  • Ste stalno na oprezu jer trenuci koji se tog dana dešavaju, ne mogu se ponoviti;
  • Ne zaboravite da se najčešće svakom detalju tog dana posvetila posebna pažnja prilikom organizacije.
ŠTA ODUZIMA NAJVIŠE VREMENA?

Prema Dejaninim rečima, jedan od važnih segmenata ovog posla je organizacija vremena kako bi postigli dobar efekat.

U tom smislu, foto shoot  je nezaobilazan deo fotkanja. To je ono kada vidite mladence i fotografa na najrazličitijim mestima i situacijama. Baš tada nastaju najlepše i najspontanije fotografije. Najčešće se organizuje na sam dan venčanja iako je bolja varijanta da bude par dana ranije. Razlog tome je što nema gužve, čestitanja, višesatnog ljubljenja i vremenskog pressing-a.

Dejanini i Nemanjini radovi mnogo su drugačiji od onih u objektivima restoranskih fotografa. Njih dvoje  posmatraju detalje. Što bi rekli, imaju dokumentarni pristup. Neretko im društvo prave pomoćni fotografi.

Pre “isporuke”, jako važan deo procesa je obrada slika. To ume da traje i do mesec dana. Pored USB stika, mladenci dobijaju  photo book.

KOLIKO TO SVE KOŠTA?

Moji sagovornici ističu da cena usluge zavisi od broja sati rada na terenu. Izraženo u ciframa: 300 do 700 eur.

Imajući u vidu da je venčanje svečani događaj u životu svakog od nas, stvar lične odluke je da li ćemo se odlučiti za rad sa profesionalcima ili se, u skladu sa svojim mogućnostima, opredeliti za neko drugo rešenje. 

Za detaljniji info posetite njihove profile na društvenim mrežama: Dejana Batalović Nemanja Dimitrić.

Foto: Privatna arhiva

Podeli:
error: Content is protected !!