Sport

DOBAR, BOLJI, ĐOKOV1Ć

dobar-bolji-dokov1c
Novak Đoković nije samo srpski brend-On je sinonim za najboljeg sportistu kojeg je
ova zemlja  ikada  imala.
Čovek lepih manira, izuzetne snage, samodiscipline i mudrosti.
I, još nešto: skromnost mu je vrlina

 

VEĆ U SEDMOJ GODINI IMAO  JE VIZIJU

I upravo ta vizija dovela ga je do cilja. Ostvario ju je. Mnogo stvari treba da se poklopi da biste bili Broj 1. Još više da na toj poziciji ostanete duže vremena, statistički podatak je 235 nedelja. Za sada.

„Sanjao sam da postanem prvi na svetu. I sanjao sam Vimbldon. U dva dana snovi su postali stvarnost”. 

Kako sam kaže, veliku zaslugu imala je Jelena Genčić-teniski trener ali i više od toga. Činjenica je da veliki uticaj na sportistu ima trener. Način na koji nas trener usmerava i vrednosti koje promoviše mogli bi biti neki vid zvezde vodilje kroz trenažni proces. Da bavljenje sportom ume da bude izuzetno teško, nekada dosadno, mogu posvedočiti svi oni koji su nekada u detinjstvu trenirali.

Pokušavam da odgonetnem, koliki je procenat onih koji postanu profesionalni sportisti? 

DA LI ZNATE?
Novak je postao prvi teniser u istoriji kome je pošlo za rukom da osvoji sedam titula na Australijen Openu;
Novak je postao prvi teniser u istoriji kome je pošlo za rukom da osvoji svih devet Masters turnira, tzv. Zlatni Masters, pobedom nad Rodžerom Federerom rezultatom 6:4, 6:4 u velikom finalu „Western & Southern Open“-a;
Sa 15 osvojenih gren slem trofeja Novak se pridružio „klubu“ koji čine Federer (20) i Nadal (17);
Pobedom u finalu Sinsinatija Novak je osvojio 70. titulu u karijeri i postao tek sedmi igrač u Open Eri koji je došao do ove cifre;
Novak je postao prvi teniser u istoriji koji je u jednoj sezoni (u singlu) dobio 30 mečeva protiv igrača iz Top 10…

Fondacija Novak Đoković fokusira se na rani razvoj dece i na predškolsko obrazovanje.

TENIS-IZ MOG UGLA

Otac mi je bio šampion stare Jugoslavije u tenisu, u konkurenciji dublova. Ovim sportom bavio se do poslednjeg dana, uključujući i njega. Nakon takmičarske karijere, ostao je u teniskim vodama kao trener. Kao i svaki roditelj, cilj mu je bio da znanje i umeće prenese na generacije koje dolaze.

 

Tako smo se moja sestra i ja, nimalo slučajno zainteresovale za beli sport-trenirale ga, išle na turnire i od pre više 15 godina postale teniski treneri. 

Danas, imamo registrovani Klub koji nosi očevo ime. Da ne kažem, ono nam daje input da moramo biti dobre u poslu kojim se bavimo. Imamo sve nephodne licence i uživamo u trenerskom radu sa decom. Dobrobiti bavljenja bilo kojim sportom tokom života su mnogostruke-od zdravstvenog aspekta, do intelektualnog, estetskog itd.

Posvećenost sportskim obavezama, unapređenje kognitivnih i konativnih sposobnosti su presudne. Dosta nas nije pristalo na “žrtvu” zarad sportske karijere. 

Međutim, Novak Đoković je druga priča. I zato je jedan.

Foto: Australian Open, TheBlog

Podeli:
error: Content is protected !!