Lifestyle

DR. ZAHI HAWASS U BEOGRADU: NAJPOZNATIJI ŠEŠIR DONIRAN U DOBROTVORNE SVRHE

dr-zahi-hawass-u-beogradu-najpoznatiji-sesir-doniran-u-dobrotvorne-svrhe

Proteklog vikenda najpoznatiji svetski egiptolog dr Zahi Havas posetio je Beograd. Egipat i svo blago, još uvek neistraženih piramida, bili su tema broj jedan

Ramzes, Seti, Tutankamon i ostali vladari drevne civilizacije i danas predstavljaju istinsku inspiraciju dr Havasa koji sa svojim timom i dalje radi na otkrivanju tajni starog sveta. Bivši ministar egipatske vlade kaže da mu je profesionalni cilj da vrati artefakte iz muzeja širom sveta u svoju zemlju. Sve u skladu sa sloganom: “We need you back”.

Verujem da je pronađeno tek 30 odsto spomenika u okolini piramida. Ostatak i dalje “živi” u pesku 

Neko od učesnika pitao ga je za mišljenje o tzv. piramidama u Bosni. Odgovorio je da su u pitanju samo planine, ne i piramide.

Govoreći o Keopsovoj piramidi, dr. Havas tvrdi da ima dokaze  napisane na Wadi Al Garf papirusu prema kojima su je gradili Egipćani, ne i robovi. Ko prati njegov rad, zna da ta tvrdnja nije od juče. Havas je još jedan u nizu naučnika koji opovrgava Herodotovu predpostavku sa putovanja (Istorija, knjiga II, poglavlje 125) iz V veka pre nove ere.

Tutankamon nije ubijen-imao je problema sa infekcijom sličnom malariji

Ljubitelji njegovog dela od skora mogu posedovati najpoznatiji šešir egipatskog Indijane Džonsa, čiji je sav prilog namenjen u dobrotvorne svrhe. Prva linija replike prodata je i pre zvaničnog objavljivanja, dok je original koji ga je pratio na svim najpoznatijim ekspedicijama nedavno prodat na aukciji. 

Na svom Fejsbuk profilu, Havas navodi da je uživao u Srbiji, dok na pitanje novinara čime se trenutno bavi, odgovara da radi na otkriću Kleopatrine grobnice u Aleksandriji.

Foto:FB profil dr. Zahi Hawass, TheBlog

Podeli:
error: Content is protected !!