Lifestyle

KOLIKO “KOŠTA” GOVOR TELA?

koliko-kosta-govor-tela

 

Govor tela  odavno je prestao da bude inferiorni deo javnog nastupa. Prošla su vremena kada smo se za prezentacije ili neki drugi vid eksternog komuniciranja pripremali isključivo u “papirnom obliku”

Neosporna je činjenica da je ono što ćemo reći izuzetno važno, ali: Da li govor tela odnosno gestikularni deo čovekovog ponašanja može biti donekle presudni faktor odnosa sa ljudima?

Naučnici kažu-DA.

U cilju sopstvene informisanosti vezane za polje eksterne komunikacije, nedavno sam prisustvovala edukaciji na temu novih dostignuća iz ove oblasti.

” Samo 7% komunikacije čini verbalni deo “

O Prezentacijskim veštinama razgovarala sam sa Sandrom Savanović i Uglješom Atanackovićem iz novosadske kompanije ROAD HR.

3P: Prezentacija, Publika , Prezenter

Složili smo se da je tehnički deo prezentacije važan- da ne traje dugo, da je zanimljiva, prožeta video i foto materijalima, da ne “probija termin”.

S druge strane, publika postavlja pitanje: Šta tu ima za mene? Dakle, ovim aksiomom važnost sa predavača usmeravamo na poruku koju on treba da nam prenese. U pripremi je neophodno imati informaciju ko nam je zapravo publika odnosno ciljna grupa.

” WIIFY-What‘s In It For You”

Svaki vid elemenata prezentacije mora biti jasno povezan sa WIIFY.

Pre nego što pređem na karakteristike dobrog prezentera, reč dve i o odnosu glavnih i sporednih glumaca. Kako kažu moji sagovornici, ključna stvar dobre prezentacije je spona na relaciji: predavač-publika. S tim u vezi, struka kaže kako je neophodno DOBRO POČETI JAVNI NASTUP.Tako imamo više tehnika:

  • Pitanje;
  • Činjenica;
  • Retrospektiva
  • Anegdota;
  • Citat;
  • Aforizam;
  • Analogija.

Razgovarali smo na temu značaja gestikulacije u svakodnevnoj komunikaciji i došli do zaključka da:

” Ma šta pričali, govor tela vas odaje

Mislimo li da će nas publika slušati ukoliko:

  • Nam se znoje dlanovi;
  • Drti glas;
  • Nervozno šetamo ili mlatimo nogama;
  • Neartikulisano mašemo rukama jer nam se toliko tresu da nema načina da ih umirimo…?

Upravo je  govor tela skupo koštao Ričarda Niksona 60-tih godina prošlog veka tokom trke za predsednika Amerike.

Čovek koji je imao čvrst stav (prema mišljenju amerikanaca i previše) vodio je u odnosu na Džona Kenedija.

Međutim, pojavljivljanje u televizijskoj emisiji – ton i govor tela potpuno su promenili očekivanja javnosti. Položaj nogu, naredbodavni (vojnički) stil govora, pogled tačno u kameru, nisu bili najbolji izbor prezentovanja ideja i vizije. Američke novine navode kako je Nikson odbio da koristi scensku šminku za potrebe emisije. Verovatno mnogi i ne znaju da je nekoliko dana ranije, Ričard imao operaciju kolena.

S druge strane, imamo Džona Kenedija – čoveka blage naravi i retorike, prosečne lepote, lepih manira. Amerikanci su odlučili da je bolje da ih vodi takav predsednik, a ne umorni, oštri Nikson. Iste decenije, Nikson je postao vlasnik najmoćnije funkcije na svetu ali njegov primer mogao bi nam biti uputstvo KAKO DA NE…

Ukoliko vas zanima tema o kojoj je bilo reči u ovom tekstu, toplo preporučujem bestseler Njujork Tajmsa-  TED Govori, autora Krisa Andersona. 

Foto: Pixabay

Podeli:
error: Content is protected !!