Biznis

KONOPLJA- BILJKA BUDUĆNOSTI

konoplja-biljka-buducnosti

Bilo da je iz familije Sativa, Indica ili Ruderalis, ona je  zasigurno biljka budućnosti. Kada pominjemo konoplju, uglavnom je zbog jezičke nedoumice  smatramo sinonimom za marihuanu, što ona zapravo nije

U razgovoru sa dr Majom Timotijević, predsednicom Udruženja konoplja iz Novog Sada saznajem da je “caka” sa konopljom u procentu THC- a odnosno delta-9-tetrahidrokanabinola, koji je glavni psihoaktivni sastojak kod marihuane. 

INDUSTRIJSKA KONOPLJA 

Industrijska konoplja ima maximalni sadržaj THC-a do 0,3% za razliku od indijske konoplje tzv. marihuane koja sadržaji THC oko 20% .Prema tome nije moguće „naduvati se“ industrijskom konopljom. 

Konoplja nije zahtevna biljka, ali pre nego što krenete u akciju neophodno je ispitati zemljište na kojem se planira uzgoj. To se radi na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu i košta par hiljada dinara. 

Posle toga, vredelo bi razmisliti, u koje svrhe želite da se bavite ovom biljkom. U zavisnosti da li je proizvodnja ulja, ili drugih sirovina u pitanju u tom smeru bi trebao da ide uzgoj. To je jako važno.

 

KONOPLJA JE IZUZETNO KORISNA BILJKA KOJA “ČISTI” ZEMLJIŠTE JER SUZBIJA VIŠE VRSTA KOROVA. DOBRI PREDUSEVI KONOPLJI SU LUCERKA I ŠEĆERNA REPA

Kako kaže gospođa Timotijević, čak 80 procenata svega što se nalazi oko nas, može se stvoriti od konopljinog vlakna. Od kuće, hrane za ljubimce, do sirovine za građevinsku industriju. Biorazgradivo je, ekološko i prirodno. Gradnja objekata materijalima dobijenim od konoplje subvencionisana je od strane države.

BOGATA JE HRANLJIVIM SASTOJCIMA

Konoplja je biljka bogata proteinima i Omega 3, 6, 9 kiselinama. Kanabinoid je osnovno vlakno industrijske konoplje i koristi se kao CBD ulje. Izuzetno je zdravo jer pospešuje imunitet. Dobija se iz cveta. Pored zdravstvene primene, koristi se i u kozmetičkoj industriji za pravljenje krema i seruma.

 

Jedna je od retkih biljaka čija je iskoristivost 100%- od korena do cveta. Kako Srbija još uvek nije dostigla nivo proizvodnje zemalja u Regionu, tako se ne možemo pohvaliti mehanizacijom neophodnom za njen uzgoj. Problem su, sušare i berači jer ih-nemamo.

Drugo pitanje kojim treba da se pozabavimo je: procedura.

Ukoliko planirate da se bavite konopljom, morate tražiti dozvolu Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije. Ne morate imati registrovano poljoprivredno gazdinstvo, dovoljan je Ugovor o korišćenju zemljišta. Prinos je oko 600kg / ha. Plasman je siguran. Trenutno se uzgaja na 410 hektara.

 

PROIZVODNJA PLASTIKE OD KANABISA SMANJUJE POTROŠNJU ENERGIJE IZMEĐU 22% I 45% 

Jedna od  primena konoplje je u bioplastici. Ona je čak 150% čvršća,  ima do 250% veću toleranciju krutosti i biorazgradiva je. Stručnjaci kažu da plastika od konoplje ne košta više od one napravljene iz jedinjenja nafte.

Kako Vam deluje kuća od konoplje?

Foto:nationalhempassociation.org, Pixabay, kyhia.org

Podeli:
error: Content is protected !!