Sport

LEJVER KUP-TURNIR PRESTIŽA

Nedavno je svet tenisa postao bogatiji za ekipno takmičenje koje nosi ime jednog od najuspešnijih tenisera belog sporta – Rodnija Roda Lejvera

Punih 7 godina, Rod je bio svetski broj 1 što mu definitivno daje za pravo da velika arena na Ozi Openu nosi njegovo ime, ali i takmičenje najboljih 6 tenisera  iz Evrope i Sveta.

U dva navrata, osvojio je sva 4 Grand Slam-a tokom jedne godine..

Turnir je koncipiran na takmičenje 2 ekipe, 12 igrača, isto toliko mečeva. Teniseri dobijaju neverovatnau sumu od 250,000 dolara po učesniku. Naravno, to je “samo za angažovanje” u projektu.

” When you get the opportunity, you strike ” – Rod Laver

Prošle godine, Lejver Kup odigran je u Pragu, pa verujem da je srpska dijaspora koja živi u tom češkom gradu bila u mogućnosti da na vreme kupi kartu i prisustvuje ovom sportskom događaju.

Ko je “vlasnik” Laver Cup-a?

Menadžmentska kompanija Rodžera Federera, team8, Brazilski biznismen i bivši Dejvis Kup reprezentativac Horhe Paulo Leman i teniski savez Australije su zajedno osnovali Lejver kup.

Imajući u vidu da se forma najvećeg ekipnog takmičenja u tenisu nedavno menjala, postavlja se pitanje:

Da li će teniski asovi ubuduće uopšte igrati na Davis Cupu? Takmičenju sa dugom istorijom, koja je od skora u vlasništvu fudbalera Žerara Pikea. 

Pogledajte dobrodošlicu teniskim zvezdama u Čikagu:

Za Stari kontinent igrali su  Srbin Novak Đoković, Švajcarac Rodžer Federer, Nemac Aleksander Zverev, Bugarin Grigor Dimitrov, Belgijanac David Gofan i Britanac Kajl Edmund. Predvodio ih je čuveni Bjorn Borg.

Na drugoj strani Tim sveta, koji je predvodio  Amerikanac Džon Mekinro,  igrali su D. Švarcman, Amerikanci Dž. Izner, F. Tijafo i  Dž. Sok, Južnoafrikanac Kevin Anderson i Australijanac Nik Kirjos.

Turnir je završen pobedom ekipe Europe.

Foto: Getty, Laver Cup

Podeli:
error: Content is protected !!