Lifestyle

PROLEĆE U ALBANIJI

prolece-u-albaniji

Sa prvim zracima Sunca i mirisom svežine polako počinjem da razmišljam gde bih i kako mogla provesti  letnji godišnji odmor. Planovi su uvek vezani za more, i poznate destinacije Grčke, Španije, Italije, Turske, Malte, Egipta. Toj grupi zemalja, od nedavno, dodala bih i Albaniju.

Pozivu naših prijatelja iz turističke agencije Intours iz Tirane, rado se odazivamo i krećemo put Drača. U Drač stižemo relativno kasno, ulazimo pravo na večeru u Hotel Albanian Star. Uz aperitiv sa domaćinima, upoznajemo se sa planom sutrašnjeg obilaska grada.

Prostrani apartman hotela i pogled na more bili su prava mala nagrada za umorne putnike. 

Život je lep kada me probude sunčevi zraci i zvuk morskih talasa. Sedim na terasi i razmišljam kako bih dan provela pijući  kafu i skupljajući školjke po plaži.

Oblačimo se i idemo na doručak. Izbor hrane je odličan a pogled se zadržava na domaćim specijalitetima i salatama.

Udobna garderoba, foto aparat, cipele sa ravnim đonom i novčanik je sve što ću danas koristiti. Vreme je za sightseeing. Kako bolje upoznati grad nego kroz njegovu istoriju. A ona je u Draču prikazana u Arheološkom muzeju. 

ARHEOLOŠKI MUZEJ-NAJVEĆI U ALBANIJI

Arheološki muzej nije dovoljno velik da primi mnogobrojne starine i bogatu istoriju Grada kojim su vladali Grci, Rimljani, Iliri, Mleci ili Mlečani, Turci, Bugari, Vizantijci…   Pored ratnih razaranja, Drač je nakon svega zahvatio i zemljotres 1267. godine.

Muzej je potpuno renoviran pre nekoliko godina i zaista deluje impresivno. Radniku muzeja obraćamo se engleskim jezikom kako bi kupili karte. Pita nas odakle smo, odgovaramo iz Srbije.  Nastavljamo komunikaciju na engleskom. Momak kaže da slobodno uđemo dajući nam kataloge Muzeja. Da politika nema tolikog uticaja na svet oko nas, uverava me njegovo pitanje vezano za odnos Srbije i Kosova i moli me da mu razjasnim u čemu je stvar. Kaže, ne razume… 

Krećemo u razgledanje muzeja s pogledom na more.

Muzej je podeljen u nekoliko odvojenih sektora: Grčki, Rimski, i tako dalje. Dobra organizacija artefakata daje utisak lakoće razumevanja istorije starih stanovnika Drača a eksponati od kamena i terakote, poput amfora, stubova, i delova bogato oslikanih zidova našli su svoje mesto u ovom prostoru.  

Određene predmete možete da dodirnete, što nije praksa u nekim zemljama. To daje subjektivni osećaj bliskosti sa onima koji su predmete napravili i koristili. 

 

RIMSKI AMFITEATAR

Posle Muzeja, odlazimo u Arenu koja koje sagrađena u doba cara Trajana. Nalazi se u samom centru Drača i najveća je na Balkanskom poluostrvu. Danas je pod zaštitom UNESCO-a. Tu su se održavali performansi i borbe gladijatora. Interesantno je da su na obodima amfiteatra izgrađene kuće za stanovanje koje nažalost oštećuju objekat. Gradski čelnici najavili su rešavanje tog problema. 

Ni katakombe nisu naročito sačuvane od zaborava ali su zato stepenice takve da ne možete slomiti nogu.

GRAD DANAS

Drač danas ima više od 170.000 stanovnika i razvijen je trgovački centar. Najpre zbog jedne od najvećih luka u Jadranskom moru  ali i blizine Italije.

Ona je značajna za srpsku istoriju imajući u vidu da je naša vojska, pored Valone, upravo odavde svoj put nastavila za Krf  januara 1916. godine. 

Pored Muzeja i amfiteatra, svakako treba pomenuti Venecijansku kulu, Veliku džamiju i Kraljevsku palatu. Šetnju nastavljamo kupovinom suvenira i sitnica. Ulazimo u jednu od prodavnica, vlasnik iste nam se obraća na našem jeziku. Kaže da stariji stanovnici ovog grada dobro razumeju i pričaju  srpski jezik. Bio je ljubazan i srdačan. Hoću reći, da bi predrasude trebali da ostavimo kod kuće bez obzira gde putovali. 

TURIZAM

 Što se usluga smeštaja tiče, za  40 eur dnevno u mogućnosti ste da birate hotel i sobu sa pogledom na more sa uključenim punim pansionom. Cene usluga u kafićima na obali mora slične su kao i u Srbiji.

Veliki broj turista iz naše zemlje već odlazi put Albanije, priča nam direktor turističke agencije Intours.

Boravak u ovom gradu nastavljamo mirnijim tempom – odmorom na dugoj peščanoj plaži Hotela Albanian Star.

SKADARSKO JEZERO 

Potpuno opuštanje doživljavamo na Skadarskom jezeru, najvećem na Balkanu. Najlepši ukus šarana je u tamošnjim tavernama. Uz čašu vina i tri leće kolač opraštamo se od naših domaćina. Polako krećemo put Podgorice kako ne bi zakasnili na avion za Beograd. 

Na kraju putovanja, sumiramo utiske i osećamo se bogatijim za nova iskustva iz Albanije-zemlju bogate istorije, prirodnih bogatstava i  srdačnih ljudi. 

Foto:TheBlog.rs, harmoniahotelsgroup.com

Podeli:
error: Content is protected !!